Elämä

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar on suomalainen kirjailija, näytelmäkirjailija, runoilija, teatteriohjaaja, kuvataiteilija ja kulttuuripoliittinen vaikuttaja. 1960-luvulla alkaneen uransa aikana Baltzar on yli 72 luovan teoksensa sekä kulttuuripoliittisen toimintansa kautta toiminut merkittävänä sillanrakentajana kulttuurien välillä.


Veijo Baltzar on kansainvälisesti johtava mustalaiskirjailija, jota on luonnehdittu kansansa Lönnrotiksi. Kirjailija on omistanut suuren osan kirjallisesta tuotannostaan mustalaiskulttuurille sekä mustalaiskansan ja eri kulttuurien välisen vuorovaikutuksen rakentamiselle taiteen keinoin.

Veijo Baltzar on palkittu teatterintekijä. Hän on perustanut ja johtanut Pohjoismaiden ensimmäistä ja ainoaa ammatti-mustalaisteatteri Dromia, opettanut Teatterikorkeakoulussa ja tekee aktiivisesti kuvataidetta. Baltzarin luoma näyttely ”Miranda – mustalaisten holokausti” lanseerasi maailman-kiertueensa v. 2017 osana kansainvälistä EU:n Kansalaisten Eurooppa -ohjelman tukemaa Mirandan silmin -hanketta.

Kirjailija Veijo Baltzar ja ohjaaja Ilkka Vanne Baltzarin käsikirjoittaman näytelmän "Nälkäkurjet" harjoituksissa.

Baltzar tunnetaan edelläkävijänä monikulttuurisuutta koskevissa kysymyksissä. Hänen viimeaikaiset teokset, kuten suomen ja englannin kielellä ilmestynyt "Kokemuspohjainen filosofia" (ntamo, 2012, 2014) ovat ottaneet rohkean, mutta rakentavan kriittisesti kantaa etnisiä suhteita koskeviin kysymyksiin. Kokemuspohjainen filosofia esittelee Baltzarin visiota Euroopan uudistamiseksi muuttamalla ensisijaisesti sen koulutusjärjestelmää.

Vuonna 2014 Veijo Baltzar järjesti Suomen eduskunnassa kansainvälisen 2-päiväisen ministeritason konferenssin ”Euroopan omatunto”, jossa hän julkisti 24 aloitettaan Euroopan komissiolle EU:n monikulttuurisuuspolitiikan uudistamiseksi.


"Veijo Baltzar on suuri suomalainen ja eurooppalainen kulttuuripersoona. Monipuolisten kirjallisten ja taiteellisten ansioidensa ohella hän on dynaaminen kulttuurinen ja yhteiskunnallinen toimija. Baltzar on yksi harvoista suomalaisista, joilla on kantavuutta Euroopan kulttuuri-elämässä, erityisesti monikulttuurisuuden edistäjänä."

Entinen pääministeri Paavo Lipponen

Tunnustukset

1980


1981

1992

1992

1999
2002

2008

2011

2016

2017

Dublinissa jaettu Kultainen Harppu –palkinto, Punainen puutarha TV-näytelmä

Teatterikeskus ry:n Vuoden teatteriteko -palkinto

Kuopion läänin taidetoimikunnan palkinto

Rautalammin kunnan kulttuuripalkinto

Kansainvälisen mustalaistaiteen kirjallisuus-kilpailussa Amico Rom tunnustuspalkinto. Lanciano, Italia

Arvo Turtiainen -kirjallisuuspalkinto

Mikael Agricola -palkinto

Tasavallan presidentin myöntämä arvonimi: kulttuurineuvos

Kansainvälinen kunniamaininta 50-vuotisesta elämäntyöstä, sekä European Roma Spirit Award -tunnustuspalkinnon finalisti. Bratislava, Slovakia

Taiteilijaeläke ansiokkaasta toiminnasta taiteilijana, Taiteen edistämiskeskus