Teatteri

Musta ruoska 1981-1982. Käsikirjoitus ja ohjaus: Veijo Baltzar

Veijo Baltzar perusti ensimmäisen teatteriryhmänsä Teatteri Baltzarin v. 1976 Mikkelissä. Teatteriryhmä esitti Baltzarin käsikirjoittamia ja ohjaamia näytelmiä sekä näytelmärunoelmia Mikkelissä (mm. Mikkelin teatteri) ja Helsingissä (mm. Lillanin teatteri).

Teatteri Baltzarin työ sai aikaan ymmärryksen siitä, että mustalaiset tarvitsevat teatterialan peruskoulutusta. Näin alkoi hahmottua konsepti Teatterikorkeakoulun yhteyteen perustettavasta mustalaisteatterikurssista, mikä toteutui v.1981.

Nälkäkurjet 1982. Käsikirjoitus ja ohjaus: Veijo Baltzar

Yhdeksän kuukautta kestäneen mustalaisteatterikurssin lopputyönä esitetty Veijo Baltzarin käsikirjoittama näytelmä "Musta ruoska" oli sensaatio. Pohjoismaiden ensimmäinen ja ainoa ammattilaismustalaisteatteri Drom (=tie) oli syntynyt. Drom ja Musta ruoska -näytelmä palkittiin Teatterikeskuksen Vuoden Teatteriteko-palkinnolla v. 1981.

1990-luvulla Baltzar ohjasi käsikirjoittamiaan teatteri-produktioita eri puolilla Suomea. Hänen Kuopion Ylioppilas-teatterilla ohjaama "Jumalten paratiisi" 1993 sai Kuopion läänin taidepalkinnon. Baltzarin Imatralla ohjaama kansanliikkeeksi muodustunut monivuotinen kansanooppera "Orli" päätyi esitettäväksi Finlandia-talolle 1997. Tutustu Baltzarin teatterituotantoihin täältä!

"Drom-teatteri lähtee liikkeelle täysin omista lähtökohdista, joilla ei ole mitään tekemistä muiden teattereiden kanssa. (…) Teatteri ei ole ”ammattitaitoa”, vaan parhaimmillaan sitä, että se pystyy näyttämään niitä asioita, jotka ovat tässä yhteiskunnassa.
Teatteri ei ole peili, vaan pikemminkin suurennuslasi. Hyvä teatteri on sellaista, että se ei toimi tämän yhteiskunnan arvoilla, vaan peilaa syvempiä tuntemuksia, uskaltaa olla erilainen."

Veijo Baltzar, Aikamerkki 4/1983


"Ihminen on tärkein teatteri Dromin näytelmissä. Jokainen näyttelijä elää tapahtumat, eikä niinkään näyttele. Ilmaisusta on jätetty pois kaikki ulkokohtaisuus. Tanssissakaan eivät ole
tärkeimpiä askeleet ja kuviot, vaan ihmisen, näyttelijän sisin, josta tanssi kumpaa."

Veijo Baltzar, Sosialidemokraatti 1985

Integraatioteatteri Baltzar

Synti 2015-2016. Käsikirjoitus ja ohjaus: Veijo Baltzar. Kuva: Carmen Baltzar

Tällä hetkellä Baltzar johtaa Helsingin Aleksanterin teatterissa toimivaa Integraatioteatteri Baltzaria, joka kunnioittaa teatteri Dromin perintöä. Opetusteatteri Baltzarin toiminta perustuu Baltzarin kehittämään monikulttuurisen tunneälyn metodologiaan, Kulttuurienväliseen kokemuspohjaiseen kasvatukseen.

Taiteen ja kulttuurin on kohdattava eurooppalainen kulttuuridiversiteetti. Integraatioteatteri Baltzar vastaa toiminnallaan tähän haasteeseen suomalaisena ja eurooppalaisena edelläkävijänä.

Integraatioteatteri tuottaa vuosittain teatteriproduktioita, joista viimeisimmät tuotannot ovat Synti 2015-2016 ja Seitsemän kielen kitaralla 2013-2014.