Phuro

2000, Tammi

Nimetöntä kaupunkia hallitsevat mustalaisveljekset Mofal ja Marfalo. Heidän jälkeläisensä, Mofalin poika Carajan ja Marfalon tytär Gimara rakastuvat mutta serkukset eivät voi solmia liittoa keskenään. Suuren juhlan aikana pinnan alla kuohunut jännite purkautuu ja Carajan surmaa serkkunsa, eli rakastettunsa veljen. Tästä seuraa verikoston varjo ja pakeneminen on ainoa selviämisen keino. Carajan ja Gimara ovat ulkopuolisia yhteiskunnassa mutta myös omassa heimossaan.

Phuro on mahtava sukusaaga, joka piirtää väkevän kuvan modernin ajan paimentolaisten elämästä. Se on myös järkyttävä tarina kielletystä rakkaudesta ja verikostosta, joka ajaa lähisukulaiset toinen toistaan vastaan. Phuroa on luonnehdittu mustalaisten kansalliseepokseksi.

"Parasta on visuaalisuus, rytmi ja nokittava puhetyyli.”

Irja Sinivaara, Kymen Sanomat


”Baltzar on onnistunut vangitsemaan kirjaansa jotain mustalaisille universaalia. Hän on saanut yksiin kansiin sen mielettömän tunnelman, mustalaisuuden syvimmän olemuksen, jota ei-mustalaisen on hyvin vaikea tuosta vain kokea. Kaikki se mustalaisuuden sielukkuus ja temperamentti on niin voimakkaasti kirjassa mukana, että kirjan tunne ei jähmety paikoilleen sen sivuille, vaan aivan kuin nousee kultahippusiksi ilmaan."

Anette Åkerlund, Keski-Uusimaa


”Phuron tarinaa ei ole sidottu mihinkään historialliseen aikaan tai paikkaan. Paikantamattomuus lyö kirjan kertomukseen sadunhohtoisen, melkein lyyrisen leiman. Phuron parasta ja kiinnostavinta antia on modernien paimentolaisten kulttuurin vivahteikas kuvaaminen."

Sanna Kajander-Ruuth, Ilta-Sanomat