Yhteiskunnallinen vaikuttaja

Veijo Baltzar Kroatian kansalliskirjastossa 29.6.2017.

Veijo Baltzar sai Tasavallan presidentin myöntämän Kulttuurineuvoksen arvonimen vuonna 2011. Kulttuuri-neuvoksen arvonimiä on myönnetty Suomessa yhteensä kahdeksan.

Baltzar on ollut merkittävä vaikuttaja yhteiskunta-, kulttuuri-, romani- sekä monikulttuurisuuspolitiikassa Suomessa ja kansainvälisesti 1960-luvulta lähtien. Kahteen otteeseen eduskuntavaaliehdokkaanakin ollut Baltzar on aina omasta innostuksestaan ollut mukana yhteiskunnallisessa toiminnassa.

Veijo Baltzar on toteuttanut useita kansallisia ja kansainvälisiä yhteiskunnallisia ja kulttuuripoliittisia hankkeita. Hänen luomansa mustalaisten toisen maailmansodan aikaisesta kohtalosta kertova näyttely ”Miranda – mustalaisten holokausti” lanseerasi keväällä 2017 maailmankiertueensa.

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar ja Kroatian kansanedustaja Veljko Kajtazi Kroatian parlamentissa, Zagrebissa 29.6.2017.

Veijo Baltzar johtaa Luovan kulttuurin yhdistys Drom ry:n strategista ohjausryhmää, jonka jäseninä ovat entinen pääministeri Paavo Lipponen, MEP Liisa Jaakonsaari, kansanedustajat Pekka Haavisto ja Ilkka Kanerva, monikulttuurisuuskasvatuksen professori Fred Dervin (HY), nuorisoasiainneuvos Olli Saarela sekä Aleksanterin teatterin johtaja Reima Jokinen.


Keväällä 2014 Veijo Baltzar järjesti Eduskunnan Pikkuparlamentissa kansainvälisen ministeritason konferenssin Euroopan omatunto (18.-19.3.2014) , jossa hän julkisti Euroopan komissiolle esittämänsä 24 lakialoitetta EU:n monikulttuurisuus-politiikan uudistamiseksi.

Drom ry:n strateginen ohjausryhmä eduskunnan Pikkuparlamentissa 30.11.2016. Kuvassa vasemmalta Aleksanterin teatterin johtaja Reima Jokinen, kansanedustaja Pekka Haavisto, Drom ry:n toiminnanjohtaja Aino Sederholm, kansanedustaja Ilkka Kanerva, kulttuurineuvos Veijo Baltzar, Drom ry:n varapuheenjohtaja Nina Castén, entinen pääministeri Paavo Lipponen sekä nuorisoasioainneuvos Olli Saarela.

Tunneälyä ja ihmisenä olemisen arvoa

Veijo Baltzarin eduskuntavaalikampanja 2015

Veijo Baltzarilla on ikää, kokemusta ja pitkä ura. Kulttuurineuvos ei ole unohtanut juuriaan, ja sitä kuinka pitkä ja kivinen tie on ollut: "Olen kulkijamustalainen. Perheessämme oli 12 lasta. Nukuimme taivasalla myös talvipakkasella. Nälkä ja kurjuus olivat jokapäiväisiä vieraitamme."

Läpi uransa ajan Baltzar on puolustanut vähäosaista, pientä ihmistä. Yhdenvertaisuus ja eriarvoistumisen kitkeminen ovat Baltzarille elämän kokoisia tavoitteita, joiden eteen hän on taistellut sinnikkäästi vuosikymmeniä. Nyt voisimme hyötyä hänen kokemuksestaan, näkemyksestään ja hänen kehittämistään uusista työkaluista suomalaisessa päätöksenteossa. Tunneälyä ja elämänkokemusta kehiin!

- Veijo Baltzarin tukitiimiViisi suurta tukevat Veijo Baltzarin matkaa eduskuntaan

"Veijo Baltzar on suuri suomalainen ja eurooppalainen kulttuuripersoona. Monipuolisten kirjallisten ja taiteellisten ansioidensa ohella hän on dynaaminen toimija. Baltzar on yksi harvoista suomalaisista, joilla on kantavuutta Euroopan kulttuurielämässä, erityisesti monikulttuurisuuden edistäjänä."

Entinen pääministeri Paavo


"Tunnen Veijo Baltzarin pitkältä aikaa, hänen kirjoistaan ja taideteoksistaan. Olen aina ihaillut hänen historiantajuaan, tiettyä energisyyttä, ja sitä, että hän jaksaa inspiroida muita ihmisiä. Hän on loistava tyyppi!"

MEP Liisa Jaakonsaari


"On suurenmoista ja mittaamattomaan tarpeeseen, että kulttuurineuvos Veijo Baltzar asettaa kykynsä ja kokemuksensa yhteiskunnan käyttöön kansanedustajana. Muistan mielihyvällä Veijon yhteistyökyvyn ja tarmon Uudenmaan kulttuurihankkeissa."

Suurlähettiläs Ralf Friberg


"Emme hyödynnä riittävästi kulttuuria ennaltaehkäisevänä ja voimauttavana tekijänä, elämänlaadun mittarina. Monikulttuurinen yhteiskunta vaatii meitä kaikkia kasvamaan asenteissa, ja kulttuuri ja luovuus ovat siinä keskeisimmässä asemassa. On suuri etu, että meillä on riveissämme kulttuurin ja luovuuden moniottelija kulttuurineuvos, kirjailija, näytelmäkirjailija, runoilija, teatteriohjaaja, kuvataiteilija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Veijo Baltzar, joka nostaa ennakkoluulottomasti ja rohkeasti arvokysymykset ja luovuuden esiin."

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne


"Kulttuuri on ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, mutta siihen ei panosteta, eikä siitä puhuta - arvokeskustelua ei käydä. Me tarvitsemme äänitorven, rohkean puolestapuhujan, kulttuurineuvos Veijo Baltzarin eduskuntaan!"

Seela Sella

Uudenmaan Sosialidemokraattien kansanedustajaehdokkaiden kolmen kärki FB-sivu mittauksen perusteella 23.3.2015

Tutustu Veijo Baltzariin yhteiskunnallisena vaikuttajana!

Kuka olet, kulttuurineuvos Veijo Baltzar?

Minulla on unelma - ehdokas nro 284

Katso video: "En ole unohtanut juuriani"

Radio Valon ja ammattiopisto Luovin haastattelussa:

Vaalijuhlat: Suomalainen kulttuuri kohtaa päätöksenteon la 11.4.2015

Veijosta sanottua.