Sodassa ja rakkaudessa

2008, Tammi

Kuohuttava rakkaustarina sijoittuu keskieurooppalaiseen mustalaisyhteisöön toisessa maailmansodassa, jossa mustalaiset, juutalaisten tavoin, kokivat holokaustin.
Vain harvat selvisivät keskitysleireiltä tai pääsivät pakoon vainoja.

Ennen suhteellisen sulassa sovussa valtaväestön kanssa eläneet mustalaiset joutuvat sorron ja väkivallan kohteeksi. Dromalin johtama mustalaisheimo joutuu pakenemaan kaupungista henkensä uhalla. Osa jää sotilaiden hirmutekojen alle, osa rahdataan keskitysleireille.


Romaanin päähenkilö on orpo katupoika ja taskuvaras Kastalo, joka on rakastunut mustalaisprinsessa Carinjaan. Köyhä ja juureton Kastalo ei kelpaa sulhaseksi mustalaisprinsessa Carinjalle; hänet on luvattu toiselle miehelle, Bustanille.
Tunteet roihuavat pinnan alla ja joutuvat koetukseen ankeissa pako-olosuhteissa ja keskitysleirillä.


Dromalin voimien ehdyttyä nuori Kastalo nousee
huvenneen heimon johtohahamoksi. Mieheen luotetaan ja häntä arvostetaan. Sodan loppuvaiheessa, liittoutuneiden saapuessa Saksaan, Dromalin heimosta on jäljellä enää rippeet. Carinjan rakkaus Kastaloa kohtaan on ilmeistä mutta voiko se koskaan olla luvallista?

"Kastalon hullu rakkaus mustalaisprinsessa Carinjaan kuuluu ehdottomasti suurten rakkaustarinoiden joukkoon. Siitä saisi dramaturgisin tiivistyksin jopa menestyksekkään Hollywood-elokuvan käsikirjoituksen.”

Hannu Waarala, Keskisuomalainen


"Teksti on kuin työläiskirjailijan kynästä."

Arto Tuominen, Tiedonantaja


"Veijo Baltzar on kirjoittanut tähän mennessä tärkeimmän
teoksensa ja samalla yhden viime vuoden kiintoisimmista suomalaisista kirjoista."

Hannu Niklander, Kaltio


"Sodassa ja rakkaudessa nostaa eteemme Euroopan unohdetuimmat kuolemat. Euroopan yhteiskuntien alimmaksi painetusta väestönosasta, mustalaisista, natsien rotuhygieeninen apparaatti tuhosi arviolta 200 000-500 000 ihmistä, miltei puolet. Näissä mittasuhteissa Veijo Baltzar osoittaa äärimmäisen tärkeään suuntaan."

Veli-Pekka Leppänen, Helsingin Sanomat"Baltzarin tarina on ytimeltään vahva. Se on jopa elokuvamaisesti viihdyttävä ja loppuratkaisu on onnistunut. Baltzar kuvaa mustalaisten elämän vaeltamiseksi sekä niukaksi hyvän elämän etsimiseksi. Heimon jäsenten keskinäiset torailut ja riidatkin ovat syvimmiltä vaikutuksiltaan keskinäistä yhteyttä lujittavia."

Pekka Jaatinen, Kaleva