Synti 2015-2016

Ensi-ilta 20.4.2016, Aleksanterin teatteri

Kiroilu, aggressiot ja vihapuheet ovat yhteiskunnassamme hyväksyttyä arkipäivää, jopa sananvapaudeksi ja itsenäisyydeksi markkinoitua. Tunneälyn osoittaminen - jos sanot kauniille naiselle "rakas" - voi sen sijaan johtaa rangaitseviin toimenpiteisiin.

1950-luvun kaupunkimiljööseen sijoittuva satiiris-narsistinen parodia Carmenista heräsi rakkauteen ja elämänjanoon, jotka ovat tänä päivänä syntiä. Näytelmä kysyi, onko romantiikalla ja tunneälyllä merkitystä?

Kansainvälisen orkesterin siivittämän Synti -musikaalin laulajat kaappasivat yleisönsä matkalle uniin ja unelmiin suomalaiseen 50-luvun sielunmaisemaan valloittavan ja hurmaavan naivismin hengessä. Integraatioteatteri Baltzarin 16-henkinen esiintyjäkaarti palasi vanhojen suomalaisten iskelmien tanssilavoille elämään väkevää kolmiodraamaa.

Käsikirjoitus, ohjaus: Veijo Baltzar

Näytelmän pääosat: Veijo Baltzar, Lilian Luo, Lia Goresh

Muissa rooleissa: Samia Abdullahi, Marjana Andreeva, Aino Bertell, Nina Castén, Tuulia Heiskanen, Milla Kaitalahti, Oona-Emilia Latva-Hoppala, Elsa Marjanen, Molly Nybondas, Aino Sederholm, Peppina Sillasto, Elsa Simonen, Elina Öster

Musiikki: Alexander Dmitriev (piano), Ilkka Ferm (saksofoni), Carl-Johan Häggman (perkussiot)

Koreografia: Aino Sederholm

Valo- ja äänisuunnittelu: Eetu Kinnunen

Tuotanto: Integraatioteatteri Baltzar / Luovan kulttuurin yhdistys Drom ry

ESITYKSET: 20.4, 22.4, 28.4, 29.4 - ALEKSANTERIN TEATTERI

"Veijo on mestari, jonka käsissä syntyy miraakkelimaisia suorituksia. Tässänäytelmässä sai nähdä kuinka nainen osaa käyttää tunnetta, mutta myöskin älyä: nainen otti henkisesti ilmaherruuden käsiinsä. Naisilla oli hieno, näkyvä, älyllinenja tunteikas, meitä miehiä herkästi puhutteleva roolinsa. Olin otettu, myönnän."

Kansanedustaja Ilkka Kanerva 20.4.2016


"Synti, jossa nuoret saavat olla mukana kulttuurin tekijöinä, on käyttänytvaihtoehtoista tuotantorakennetta onnistuneesti. Kulttuurineuvos Veijo Baltzar onhalunnut sitoa nuorten uteliaisuuden ja taitojen kehittämisen musiikkikabareeseen."

Risto Kolanen, Kallion lehti, Rööperin lehti ja Munkin seutu 5/2016


"Näytelmän jälkeen minulla oli kerrassaan ihanan raikas ja puhdas olo. Koin ettäminun ei 'tarvinnut ymmärtää jotain', vaan että olin kokenut jotain. Ja että sejokin oli nautinnollista."

Jouni Sirkiä, Runoilija